Knuds Odense - Vikingernes By

FYN LIVE: KNUDS ODENSE – VIKINGERNES BY

19/05/2017 Se her TV2 Fyns indslag fra åbningen 19.5. 2017

Thomas Kluges maleri af Knud den Hellige

Knud den Hellige blev dræbt af vrede bønder i Skt. Albani kirke i 1086. Hans jordiske rester ligger i dag til fri beskuelse i Domkirkens/Skt. Knuds Kirkes krypt, ganske tæt på det sted, hvor han blev dræbt. Dette har fascineret billedkunstneren Thomas Kluge meget. Så meget, at da Odense Bys Museer bad kunstneren om at skabe et stort maleri af Knud den Hellige til den nuværende udstilling “Knuds Odense - vikingernes By”, valgte Kluge at skildre den levende kong Knud stående bag sin egen kiste. Thomas Kluge har sagt om sit billede i et interview: “Blikket. Det var vigtigt for mig, at hans øjne stak, og at man uanset hvilket rum han var og kommer til at være i, vil blive set på grund af sit blik. Jeg vil gerne give følelsen af, at det er tilskuerne, der er de potentielle bødler”.  Thomas Kluge ønsker, at hans store maleri af Knud den Hellige skal hænge permanent i krypten. Maleriet forventes ophængt i Domkirkens Krypt i begyndelse af 2019.

Billedkunstner Thomas Kluge talte (16.1. 2018) i foredragsrækken Knud og Kluge om “En levende historie” og skriver:

Maleriet er et resultat af en omfattende research og mange tanker og samtaler om menneskets forhold til sin egen død. Betydningen af Knud den Hellige er kontroversiel, for hvad var han for en konge? Der er ingen tvivl om, at han satte sit aftryk både på Danmarks og kirkens historie, og at eftertiden har ønsket både at hylde og glemme ham. Men kan vi undgå Knud den Hellige som en væsentlig brik i historien? Og hvis ikke, hvilken betydning har han så for os som moderne danskere? Men der er også et menneske i det konfronterende blik, der møder beskueren. Vi stilles foran en mand, som ser sin egen død i øjnene. Livet opleves stærkt i dødens nærvær. Når maleriet og Knud den Helliges jordiske rester virker sammen, er de et budskab til beskueren: Memento Mori.

Ophavsret: