Dato Tirsdag d. 9. november 2021, Kl. 19:00 til kl. 21:00
Klaus Lynggaard
Foredrag: Dolly Parton - på de udstødtes side

Når Dolly Parton er så universelt elsket, hænger det sammen med hendes vidunderligt boblende personlighed, massive charme og selvironi, rappe replikker, utrættelige filantropi, misundelsesværdige forretningssans, fantastiske fremtoning, åbenlyse charme, herlige humoristiske sans og overbevisende medmenneskelighed.

At hun gennem en karriere, hun påbegyndte som teenager i 1960, har skrevet over 3000 sange, er naturligvis ikke ensbetydende med, at hun har skrevet 3000 gode sange. Det seriøst uopslidelige sangskrivningsguld i Dolly Partons omfangsrige repertoire er i udstrakt grad at finde i hendes rene countryfase, det vil sige de 18 lp’er, hun udsendte i årene 1966-1977. Samt de 12 duo-skiver, hun udgav sammen med makkeren Porter Wagoner i perioden.

Rundet af en barndom i dyb fattigdom er hendes tekstunivers præget af de fra De Britiske Øer overleverede viser og ballader om døende børn, fatal kærlighed, tilværelsens ondskab, svig, blodhoste og jalousi med døden til følge, som hun hørte sin mor og mormor synge i et barndomshjem uden vand, elektricitet, træk-og-slip eller telefon.

Som den fjerde i en søskendeflok på tolv var hendes barndom alt andet end idyllisk – selvom den ind i mellem altså også var det – men den gav hende til gengæld et rigt stof til tekster, hvor Parton giver stemme til de udstødte, de nødlidende og de fortabte.

Klaus Lynggaard (født 1956) er digter, forfatter, musikkritiker, foredragsholder, radiovært, DJ m.m.

Han har skrevet om musik siden 1970erne, var på Kristeligt Dagblad i 1980erne, og fungerede derefter som musikredaktør på Dagbladet Information i perioden 1992-2017. Har siden 2018 været tilknyttet Weekendavisen.